Vârstnicii și persoanele cu afecțiuni medicale cronice precum boli de inimă, boli pulmonare sau diabet par să aibă un risc mai ridicat pentru complicații severe din cauza îmbolnăvirii cu COVID-19.

Cum se răspândește

În acest moment, nu există un vaccin dezvoltat specific pentru a preveni îmbolnăviriea cu COVID-19. Cea mai bună cale de a preveni îmbolnăvirea este de a evita expunerea la acest virus. Se pare că virusul se răspândește, în mod principal, de la persoană la persoană.

Contact direct

între persoane care sunt în contact strâns (strângerea mâinilor, îmbrățișările, sărutul obrajilor sau al mâinilor, atingerea fețelor cu mâinile).
prin picăturile produse atunci când o persoană infectată tușește sau strănută. (Aceste picături pot ajunge în gurile sau nasurile persoanelor care se află în apropiere sau pot fi inhalate în plămâni).

Contact indirect

atingerea suprafețelor care sunt atinse în mod frecvent și de alte persoane, precum: balustrade, clanțe, mânere, butoane de lift sau de acces, etc.
NU folosi aceeași sticlă/pahar cu alte persoane și nu folosi aceleași tacâmuri.
Limitați folosirea bancnotelor și a monedelor, optând pentru plăți cu cardul/telefonul sau plăți on-line (Transmiterea virușilor se realizează într-o pondere semnificativă prin intermediul banilor, cu care ia contact, statistic, un număr foarte mare de persoane.)

ATENȚIE
Țineți cont de faptul că nu în toate cazurile infectarea cu noul coronavirus (COVID-19) este vizibilă prin simptome specifice (tuse, febră, dificultăți în respirație). Virusul poate fi răspândit inclusiv de persoane aparent sănătoase, care nu au cunoștință de faptul că sunt purtători ai noului coronavirus.